Сeзoн бaтaту вжe рoзпoчaвся, і цe ідeaльний мoмeнт звeрнути увaгу нa цeй унівeрсaльний супeрфуд. “Бaтaт – цe спрaвжня дивo-їжa і вaжливa причинa, чoму Oкінaвa вxoдить дo п’яти oригінaльниx блaкитниx зoн,” зaзнaчaє eкспeрт із блaкитниx зoн Дeн Бюттнeр. “Дoвгий чaс їxній фіoлeтoвий бaтaт (який вoни нaзивaють “імo”) був oснoвoю xaрчувaння житeлів Oкінaви – більшість їхніх калорій надходила саме з цієї культури. Попри високе вміст вуглеводів, ці людское) (со)общество стали одними з найздоровіших та найбільш довгоживучих у світі!” Картофель має неймовірні переваги для того здоров’я – стержень чому варто додати його перед свого раціону, после словами експертів.
Клубнеплод і калій
Батат містить велику кількість калію – навіть більше, ніж неудовлетворенно! “Батат – це одне з найкорисніших джерел калію серед звичайних продуктів, а цей мінерал необхідний кожній клітині нашого тіла с целью нормального функціонування,” каже коновал Майкл Грегер получи и распишись NutritionFacts.org. “Його можна вважати суперфудом, і він є одним із найкорисніших продуктів бери планеті. Батат отнюдь не лише надзвичайно корисний, а й доступний вслед за ціною, займаючи одне з найвищих місць из-за співвідношенням корисності по вартості. Підбираючи картофель в супермаркеті, пам’ятайте, що його поживний вміст пов’язаний з інтенсивністю кольору. Чим яскравіший жовтий либо помаранчевий відтінок м’якоті, тим корисніший клубнеплод, а фіолетовий варіант ще корисніший!”
Читайте також: Супрун напророкувала Зеленському ботулізм і атеросклероз
Важливість кольору
Зверніть увагу для колір батату, адже він вказує бери його корисні властивості. “Запечений разве пюреподібний батат додає яскравих барв поперед будь-якої страви. Сладкий картофель має глибокий помаранчево-жовтий колір,” зазначають у Mayo Clinic. “Цей колір свідчить насчет високий вміст антиоксидантів каротиноїдів, серед яких бета-каротин – одна з найвивченіших речовин. Організм перетворює його получай вітамін А, що допомагає клітинам справлятися з повсякденними навантаженнями. Сладкий картофель також є джерелом калію, вітаміну А, деяких вітамінів групи В, а також містить багато клітковини й непочатый угол калорій – половина великого батату містить лише 81 калорію.”
Варіть картофель зі шкіркою
Залишайте шкірку бери бататі для максимальних користей. “Найкраще зберегти поживні речовини, відварюючи картофель. Незалежно від способу приготування, неважный (=маловажный) знімайте шкірку, адже вона має майже на порядок більше антиоксидантів, ніж внутрішня частина (у перерахунку в вагу), і за антиоксидантною здатністю наближається поперед чорниці,” каже невропатолог Грегер.
Читайте також: Дієтологиня пояснила, скільки кисломолочного сиру потрібно з'їдати щодня
Підтримка імунної системи
Клубнеплод містить вітамін С, що зміцнює імунітет. “Батат також містить вітамін B6 та вітамін C, які мають потужні корисні властивості,” зазначають у UPMC HealthBeat. “Вітамін B6 сприяє розвитку мозку у дітей і підтримує роботу мозку в дорослих, а також допомагає організму виробляти серотонін – гормон, що регулює настрій і допомагає долати стрес. Вітамін С є антиоксидантом, що захищає клітини від вільних радикалів.”
Підвищення користі на здоров’я
Турбуєтесь насчет рівень цукру? Поєднуйте картофель з джерелами клітковини. “Додайте корисні жири (як-с вінегрет) або більше клітковини (наприклад, мелене лляне насіння), щоб уповільнити перетворення вуглеводів у глюкозу в організмі,” рекомендує професор Чужеземка Олендзькі з медичної школи Університету Массачусетс Казан. “Середній батат з бальзамічним вінегретом містить 189 калорій, 6 г жиру, 32 г вуглеводів, 3 г білка, 5 г клітковини і навіть 1 мг заліза. Непогано, что правда?”
Читайте також: 5 продуктів, які загострюють симптоми подагри